Kanjertraining en sociale veiligheid
Veilig klimaat
Op alle scholen van onze stichting wordt gestreefd naar een leef- en leerklimaat waarin de leerlingen en het personeel zich veilig voelen en positief betrokken zijn bij de activiteiten van de school. Veiligheid en betrokkenheid zijn voor ons van essentieel belang voor het welbevinden van de leerlingen en medewerkers. De Groeiling heeft hiervoor beleid gemaakt waarnaar wij u hier verwijzen.
In aanvulling daarop hebben wij als school ons eigen beleid ontwikkeld. De methode Kanjertraining vormt het uitgangspunt en de basis voor ons onderwijs en handelen op sociaal emotioneel gebied, groepsvorming en omgangsvormen. Deze omgangsvormen gelden in en rond de school maar ook breder in maatschappelijke context. De materialen van de Kanjertraining zijn zichtbaar aanwezig in de groepen en de Kanjer-lessen worden in alle groepen gegeven. Wij gebruiken het bij de Kanjertraining horende volgsysteem KanVas voor het volgen van de sociaal-emotionele ontwikkeling van onze leerlingen en voor het maken van het sociogram. In de groepen 6, 7 en 8 vullen de leerlingen ook de vragenlijst over sociale veiligheid in. De leerkrachten analyseren deze gegevens en handelen ernaar in de groep. De Kanjer-coördinator heeft de taak om het gebruik van de Kanjermethode te stimuleren en coördineren, erop toe te zien dat de afspraken worden nagekomen en collega’s hierin te sturen en ondersteunen. Onze Kanjer-coördinator en contactpersoon is Veronique van Neijhof.
Klik hier voor ons omgangs- en gedragsprotocol (tevens anti-pestprotocol).
Meer informatie over Kanjertraining
Het belangrijkste doel van de kanjertraining is dat een kind positief over zichzelf en de ander leert denken. Als gevolg hiervan heeft het kind minder last van sociale stress. Ook op langere termijn is dit effect merkbaar. Het blijkt dat kinderen na het volgen van de kanjertraining zich beter kunnen concentreren op school en betere leerresultaten behalen.
De kanjertraining binnen onze school bestaat uit een jaarlijkse serie lessen met bijbehorende oefeningen die de leerkracht in de klas geeft. De Kanjertraining is bedoeld om de sfeer in de klas- en op school goed te houden (preventief), of te verbeteren (curatief).
De Kanjertraining streeft de volgende doelen na:
- Pestproblemen worden opgelost
- Leerlingen durven zichzelf te zijn
- Leerlingen voelen zich veilig
- Leerlingen voelen zich bij elkaar betrokken
- Leerlingen kunnen gevoelens uiten
- Leerlingen krijgen meer zelfvertrouwen
- De kinderen kunnen zich beter concentreren
- De school weet grenzen te stellen
Kanjerafspraken
- We vertrouwen elkaar
- We helpen elkaar
- Niemand blijft zielig
- We lachen elkaar niet uit
- Niemand speelt de baas
De Kanjertraining is opgenomen in de database van het NJi als effectief volgens goede aanwijzingen bij pestproblematiek en het aanleren van sociale vaardigheden. De methode kent een leerlingvolgsysteem dat erkend is door de Cotan en door de onderwijsinspectie gebruikt kan worden om de sociale opbrengsten bij kinderen te meten.
Opbrengst vragenlijst sociale veiligheid 2020-2021
Klik hier om te zien hoe onze leerlingen in schooljaar 2021-2022 hebben gescoord op de vragenlijst sociale veiligheid van KANVAS.